Stort genomslag för Draknästet på HUB2019

Under onsdagens energikonferens HUB2019 möttes ett tjugotal startup-företag från Sverige och övriga Europa för att tävla om ABB:s och Mälarenergis åtråvärda projektpriser, sammanlagt värderade till en halv miljon kronor. Samtidigt möttes hundratals beslutsfattare från energibranschens ekosystem i framtidssamtal för svensk industri.

– Startup-företag som var antagna till årets draknästen höll mycket hög klass och flera av dem har affärsidéer som har potential att växa mycket fort. Nu vill vi följa dem på nära håll och förhoppningsvis vara med och kunna skala upp deras affärer, säger SynerLeaps vd Peter Löfgren.

Vinnare i ABB:s draknäste blev Chalmersbaserade Eneryield som sammanför kraftteknik med lärande maskiner och kan kvalitetsmäta och analysera stora datamängder i elnäten.

I Mälarenergi draknäste stod till slut Envista från Linköping som segrare, där deras projektidé om att minska energianvändningen för uppvärmning av byggnader utsågs till vinnare av Mälarenergis advisory board.

– Det var en hög nivå och en stor spridning på de förslag som presenterades, och även om bara en står som slutsegrare så är alla vinnare på sitt sätt. Inte minst vi på Mälarenergi som på det här sättet får testa ett nytt sätt att arbetar med utveckling och innovation som ska gynna våra kunder och vår region. Förutom att köra ett projekt med vinnaren kommer vi säkert att fortsätta dialogen med fler av de deltagande företagen, säger Ove Fredriksson, marknadschef Mälarenergi

Årets HUB-konferens innehåll ett samlat fokus på behovet av hållbara investeringar och de nationella och globala utmaningarna som tekniksektorn står inför. Bland annat gästades konferensen av Susanna Campbell från Kinneviks och Northvolts styrelse, som talade om hur investeringarna just nu mer och mer riktas till tillväxtsektorer med långsiktig hållbarhet som inbyggt incitament. Förra året fördubblades investerarnas kapital med fokus på hållbarhet. Ett av de snabbväxande bolagen som besökte HUB2019, vars elektrifierade och självkörande lastbilstransporter under våren tog in en kvarts miljard kronor i investeringskapital, var Einride.

– Det är viktigt att prioritera rätt i den fas vi är i nu. Vårt fokus är att öka takten i kommersialiseringen av vår lösning samt fortsätta bygga vår organisation och tekniska förmågor. På så vis kan vi öka vår globala närvaro, särskilt i USA samt ta nästa steg med våra kunder, som till exempel Svenska Retursystem här i Västerås, och fortsätta driva en hållbar omställning av lastbilstransporter, säger Nicholas Rundbom, kommunikationschef hos Einride, som i ett pilotprojekt inom kort ska testa självkörande elektriska lastbilar vid Svenska Retursystems logistikanläggning på Hacksta i Västerås.

På scen fanns också ABB Power Grids nya vd Claudio Facchin som leder den ABB-del med 900 anställda i Västerås och 2700 i Ludvika som ingår i det nya globala Hitachi-bolaget som bildas närmsta halvåret. Det är den största förändringen i Aseas och ABB:s historia sedan sammangåendet med Brown Boveri 1988.

– Vi har ett lång förflutet i Sverige med en imponerande historia av innovation. Sverige fortsätter att vara ett viktigt nav för ABB Power Grids både som en marknad- och som globalt teknikcenter, hälsar Claudio Facchin, global chef för ABB Power Grids.

Nästa HUB-konferens återkommer om exakt ett år, den 5 november 2020.

crossmenuchevron-right